JUXTAPOSED WITH ‘FOOD AND BRICK’

Khan Market in New Delhi set stage to the second outlet of this popular Gastro pub chain, after the first in Nehru Place. The Chatter House is an accurate reflection of the charm of the pubs and bars belonging to the English vintage era. Within the amalgamation of high end cafes and designer label boutiques in Khan Market lane, depicting a classically refined typology, the pub carves its own niche and reflects a ‘statement in restraint’.

A large steel door with black matt finish and clear glass panel welcomes the customer through a narrow and dark stairway, where a sole sliver of light from built-in step lights guides the way, into the first floor. The walls of the stairway generate the first hint of the dramatic interiors with pictures of famous vintage rock bands on the left and earthy elegance of differing shades of brick and white lime on the right. Once upstairs, the double barrel vaults pointing to the large circular windows catch the eye. Iconic of British and Irish underground stations and tunnels, the insides were made deliberately cosy with the natural shade of bricks and evident supply of natural light.

The majestic bar counter designed with an inspiration from Art Deco is built out of wood, complete with proportionally and stylistically matched wood-and-tanned leather bar stools, square in shape. All seats are featured with antique styled leather upholstery, tanned tint and high black panelling made in dark wood, akin to the typology of Irish bars and pubs of Dublin. Inspired from old wrought iron torches which once carried Edison bulbs and used by the Railway tunnel mechanics, the distinguished lighting fixtures are placed along the periphery and suspended from the ceiling.  The flooring done in grey and white terrazzo tiles with a continuous kaleidoscopic pattern is in visual resonance with the entire ambience.

The sitting room extends to a second floor. Light rays beaming down through the skylight above the staircase and the image of a famous English rock band ‘The WHO’, where the members of the band are sleeping, bring a sense of resilience in the upper level. The ideology behind the clear demarcation between the lower and the upper floors is to ensure that the outlet itself possesses a spatiality that suggests an available variation for the entire clientele. While the lower level exudes a relatively higher sense of quiet and privacy adhering to a serious or quiet clientele, the upper floor radiates a r

Khan Market in New Delhi set stage to the second outlet of this popular Gastro pub chain, after the first in Nehru Place. The Chatter House is an accurate reflection of the charm of the pubs and bars belonging to the English vintage era. Within the amalgamation of high end cafes and designer label boutiques in Khan Market lane, depicting a classically refined typology, the pub carves its own niche and reflects a ‘statement in restraint’.

A large steel door with black matt finish and clear glass panel welcomes the customer through a narrow and dark stairway, where a sole sliver of light from built-in step lights guides the way, into the first floor. The walls of the stairway generate the first hint of the dramatic interiors with pictures of famous vintage rock bands on the left and earthy elegance of differing shades of brick and white lime on the right. Once upstairs, the double barrel vaults pointing to the large circular windows catch the eye. Iconic of British and Irish underground stations and tunnels, the insides were made deliberately cosy with the natural shade of bricks and evident supply of natural light.

The majestic bar counter designed with an inspiration from Art Deco is built out of wood, complete with proportionally and stylistically matched wood-and-tanned leather bar stools, square in shape. All seats are featured with antique styled leather upholstery, tanned tint and high black panelling made in dark wood, akin to the typology of Irish bars and pubs of Dublin. Inspired from old wrought iron torches which once carried Edison bulbs and used by the Railway tunnel mechanics, the distinguished lighting fixtures are placed along the periphery and suspended from the ceiling.  The flooring done in grey and white terrazzo tiles with a continuous kaleidoscopic pattern is in visual resonance with the entire ambience.

The sitting room extends to a second floor. Light rays beaming down through the skylight above the staircase and the image of a famous English rock band ‘The WHO’, where the members of the band are sleeping, bring a sense of resilience in the upper level. The ideology behind the clear demarcation between the lower and the upper floors is to ensure that the outlet itself possesses a spatiality that suggests an available variation for the entire clientele. While the lower level exudes a relatively higher sense of quiet and privacy adhering to a serious or quiet clientele, the upper floor radiates a relatively more cheerful and dynamic vibe promoting freewheeling conversations.

The entire aura of the space reflects the ideology of the gastro pub – faithful to all details that are derived from the England and the Ireland, holding its quintessential charm. The earthy textures of wood and especially brick, the defining of space by the barrel vaults, and the large typical fenestrations contribute greatly towards making the design idyllic within its context and inclusive to its clientele.

elatively more cheerful and dynamic vibe promoting freewheeling conversations.

The entire aura of the space reflects the ideology of the gastro pub – faithful to all details that are derived from the England and the Ireland, holding its quintessential charm. The earthy textures of wood and especially brick, the defining of space by the barrel vaults, and the large typical fenestrations contribute greatly towards making the design idyllic within its context and inclusive to its clientele.

 

Fact File

Project Name: The Chatter House

Location: New Delhi

Building Type: Restaurant, Interiors

Client: The Chatter House

Architectural Practice: M:OFA Studio

Principal Architect: Manish Gulati

Design Team: Manish Gulati, Jagbir Singh, TonoySarma

Site Area: 1000 sq.ft.

Built-up Area: 1700 sq.ft

Project Management Consultancy: JADE CONSULTANTS

Contractors: Limra (Electrical, Civil and Interiors), Arrow Refrigeration (HVAC)

Year of completion: 2016