A timeless fusion

Krohne Marshal, the company which is a high precision manufacturer of valves and allied flow systems, was established at Pune in 1984.

The company has grown exponentially since its inception, but the factory setup was never created with a long term vision and the same was reflected in the buildings which were later added or modified onto the original structure over the past years.

The company later approached CCBA to create a large workspace adjacent to the current factory premises and to re-develop the existing space which lacked many amenities.

Thus the additional space was designed as a new building which though linked and symbiotic to the existing structure has no physical similarities either in space planning, volume or layouts.

The major challenge was to integrate the old and new buildings, which despite differences in the structure should look like part of the same.

This was achieved by wrapping both the existing and new workshops homogeneously with a perforated aluminium screen resembling a traditional ‘jaali’ inspired from the ‘triangle’ logo of Krohne to fit along the entire façade.

RELATED READING: The ‘Chirath’ for a new path

The new and old buildings are bridged through a functional atrium. Spread over a 2,200m2 footprint, the new setup is a mix of double-height workshops, large spanned concrete structures and offices.

Another challenge was that all these development works were to be carried out without stopping the current workflow.

To create large column-free spaces in the new building, post-tensioned slabs and beams were proposed. This ensured clear demarcating functions while streaming the operations.

A utility bay zone, which would have all the circulation areas, wet areas and utility shafts, was placed along the long south-west façade to prevent unwanted heat gain while allowing a canvas where the interplay of controlled fenestrations could be explored.

The large external fire staircase and the chimney at the entrance serve as a visual anchor for the building. An open to sky strip terrace and a glass cylinder, encircling a courtyard were introduced as a breakout space. It also ensures that the workspace is well lit with natural light, spacious and provides views beyond the industrial skyline.

The atrium not only creates a visual break but also creates a link between the old and the new. Its concrete roof was removed to create a triple-height volume which brings in indirect daylight. The atrium accommodates the change of scale and levels beautifully between the old and the new building.

YOU MAY LIKE: Auroville – An evolving utopia

Large indoor plants were introduced in the workspaces to soften the industrial look. The interiors with warm colours and a circular sky-court linking the exterior with the office made the industrial workspace, a place where people felt invited each morning as against a stark industrial set up.

The focal point in the atrium space is a control room, used for the operations of the rigs. Since the old building is shorter compared to the new one because of the structural system, inclined passages seamlessly connect the old and new wings over the atrium.

ALSO READ: Shimmers of Spaces

The new Krohne Marshall Manufacturing Campus is a fine example of sustainable architecture since instead of demolishing the old building to make way to the new design the CCBA erected an updated and functionally advanced mega-structure cost-effectively.

It also sets a benchmark for other practices to follow while renovating mega-structures and all these without disturbing the manufacturing processes being carried out at the company.

Fact File

  • Project Name: Krohne Marshall New Manufacturing Campus
  • Location: Pune, Maharashtra
  • Architects: CCBA
  • Design Team: Prof. Christopher Benninger, Rahul Sathe, Daraius Choksi, Jasmeet Kaur Jite
  • Cost of Project: 38 Crores
  • Built-up Area: 8,806 m2

Design Detail, a nationally circulated B2B architectural magazine, is now available on Magzter. Click here to subscribe and read on Magzter now. Book your print copy here.