Cuisine de Parampara

Consider being served quality food in rustic earthenware vessels and ‘thaalis’ stitched from leaves; seated in traditional benches and ‘khaats’ under a traditional mud plastered hut while enjoying harmonious shehnai and flute recitals playing in the background.

Such a unique dining experience will definitely gift the patrons a treasured memory. Conceived by Chirag Shah and Associates ‘The Rotlo- Gujarat ni parampara’ situated in Vadodara does exactly that.

RELATED READING: The ‘Chirath’ for a new path

‘The Rotlo’, set amidst an urban context, provides its patrons a much needed escape by taking them through a dining experience mimicking the ambiance of a typical Gujarati village.

Greeted by a traditional haveli styled porch with timber columns on stone pedestals and a reused original haveli main door, flanked by cow dung textured walls with stone niches for lighting ‘diyas’; the intended design language for the eatery is strikingly evident.

RELATED READING: Congruous coexistence contained

The ‘Kacheri’, reception and waiting area, is characterized by vibrant colour schemes reflecting the vibrant tradition of the region. The ceiling of the steel framed structure is effectively concealed by block-printed jute fabric.

The terracotta coloured flooring with handmade ceramic inlays along with the murals and diffused lighting, enhances the overall ethnic ambience. The reception desk has been designed as a raised platform with a functioning treasure box replacing the typical counter.

The entry courtyard or ‘Chowk’ is a gathering space with a stage that showcases local theatre arts such as ‘Dairo’, shehnai or flute recitals, folk dance performances and puppet shows.

ALSO READ: Working Greens

An additional waiting area is also provided in Kathiyawadi style ‘charpayee’ seating. Wall murals have been inspired by traditional scriptures and were recreated by local artisans. Thus ‘The Rotlo’ also provides a platform for upliftment of local artists and artisans.

The dining spaces in ‘The Rotlo’ have been designed in semi open huts or cottages separated by narrow, well-lit lanes replicating the vernacular street typology of a quaint Gujarati village.

The AC dining cottages have large glass French windows that facilitate enclosure without compromising on visual connectivity. Strategically designed landscape along the periphery helps to maintain privacy in the semi-open huts.

The vibrant ambience imparted by the colorful motifs, the block-printed fabric, the furniture, and the overall theme is reminiscent of the rich local tradition that Gujarat has to offer.

Project Facts

  • Project: The Rotlo-Gujarat ni parampara
  • Location: Bhayli, Vadodara
  • Architects: Chirag Shah and Associates
  • Site Area: 16,000 sq ft
  • Built-up Area: 10,000 sq ft
 Design Detail, a nationally circulated B2B architectural magazine, is now available on Magzter. Click here to subscribe and read on Magzter now. Book your print copy here.