Mirage of Spaces and Walls

A home is a living space and can be considered perfect only if it could adapt to the changing needs of the inmates. 33 Keshav Kunj is a 2.5 BHK apartment located at Mundhwa, Pune and has been designed keeping in mind the client’s brief, fidelity to the site condition and the daily routine of the inhabitants.

The original brief by client was to make the house uncongested and to give it a fresher vibe. Therefore, the basic parameters considered while dealing with the apartment were subtle use of materials and fresh color palette which helped to make the spaces look big and user friendly. The foldability of various functions acts as a key factor while dealing with the compact carpet space of 70sqm.

 A big advantage of the design is the way the walls have been used not just as simple dividers, but also as storage for all the paraphernalia of living. As the height maintained is good enough, the space feels larger than it is. Building on this idea of continuity, the same flooring has been maintained throughout the common areas of the house. Similarly, the ceiling is kept simple with minimum embellishment.

The living area is designed with a minimalistic approach, highlighting only a few iconic loose furniture and a sculptural dining unit. The small foyer opens into the main living area which is a rather narrow space. To overcome this, the folded geometry of display shelves encloses subtle openings so that the eye is drawn into the dining area beyond, thus creating the illusion that the space is larger.

The indirect lighting strip starts all the way from the TV console to the ceiling and ends up above the dining table as a sculptural hanging light, giving a feel of virtual unison. White sheer curtains cover the French doors that open out onto an outdoor area. Diffused light filters in through these doors, bathing the room in natural light.

The guest room is devoid of colors except a multicolored lounge chair of a foldable workstation. The furniture unit on one wall unfolds into a wardrobe, a foldable single bed which goes up when not in use giving the children ample space to loiter around and makes it a 2.5 BHK apartment. It also forms an interesting reflection in the adjoining mirror giving the room a large appearance.

The master bed room speaks for itself with a separate area for storage defined by the wooden ceiling and the magnificent bed beside it, facing the landscaped outdoor scenery. The kid’s bed room has been kept to the minimum usage of materials, mostly white to lend an enlarged virtual feel to them.

A home is a living space and can be considered perfect only if it could adapt to the changing needs of the inmates. 33 Keshav Kunj is a 2.5 BHK apartment located at Mundhwa, Pune and has been designed keeping in mind the client’s brief, fidelity to the site condition and the daily routine of the inhabitants.

The original brief by client was to make the house uncongested and to give it a fresher vibe. Therefore, the basic parameters considered while dealing with the apartment were subtle use of materials and fresh color palette which helped to make the spaces look big and user friendly. The foldability of various functions acts as a key factor while dealing with the compact carpet space of 70sqm.

 A big advantage of the design is the way the walls have been used not just as simple dividers, but also as storage for all the paraphernalia of living. As the height maintained is good enough, the space feels larger than it is. Building on this idea of continuity, the same flooring has been maintained throughout the common areas of the house. Similarly, the ceiling is kept simple with minimum embellishment

The living area is designed with a minimalistic approach, highlighting only a few iconic loose furniture and a sculptural dining unit. The small foyer opens into the main living area which is a rather narrow space. To overcome this, the folded geometry of display shelves encloses subtle openings so that the eye is drawn into the dining area beyond, thus creating the illusion that the space is larger.

The indirect lighting strip starts all the way from the TV console to the ceiling and ends up above the dining table as a sculptural hanging light, giving a feel of virtual unison. White sheer curtains cover the French doors that open out onto an outdoor area. Diffused light filters in through these doors, bathing the room in natural light.

The guest room is devoid of colors except a multicolored lounge chair of a foldable workstation. The furniture unit on one wall unfolds into a wardrobe, a foldable single bed which goes up when not in use giving the children ample space to loiter around and makes it a 2.5 BHK apartment. It also forms an interesting reflection in the adjoining mirror giving the room a large appearance.

The master bed room speaks for itself with a separate area for storage defined by the wooden ceiling and the magnificent bed beside it, facing the landscaped outdoor scenery. The kid’s bed room has been kept to the minimum usage of materials, mostly white to lend an enlarged virtual feel to them.