Modernity with a vernacular touch

Located in a rural location just outside Istebna in the Southern Polish Beskidy Mountains, Veranda Villa serves as the perfect destination for the client’s family get-togethers, to receive and entertain guests, and to rent out as a holiday home. The design merges the progressive desires of the client with traditional vernacular design.

RELATED READING: Congruous coexistence contained

The villa lies on a highly sloping site and has two faces. Seen from the public road, the relatively closed entry level with parking area is covered by an iconic roof, reflecting the archetypical houses that can be found all over this region.

This traditional roof shape cantilevers out a minimum of 1.9 meters around the villa, protecting it from rain, snow and overexposure to direct summer sunlight.

Behind this unfolds a villa that offers much more than the modest view from the road. The two 1.9 meter high concrete and glass verandas are absolutely contemporary.

RELATED READING: The ‘Chirath’ for a new path

Generous windows frame the panoramic view to the green valley and embellish the layered experience of the mountain range.

The double height living room benefits from the spatial qualities of the traditional roof to the maximum.

Here the glass facade can be opened almost completely (4 meters to the north and 6 meters to the west) uniting the living room and the perimeter veranda in one uninterrupted luxurious terrace.

Six sliding doors can be opened into different positions to adapt to the wind direction, thus creating a comfortable environment.

The master bedroom on the lower level is equipped with a similar panoramic glass sliding corner. The closed elements of the façade are finished in chocolate dark lacquered wood and the roof is finished with shingles.

The concrete floors, chocolate wood surfaces and white-plastered, concrete surfaces all continue without interruption between inside and outside.

Through the merging of contemporary sharp lines, a vernacular sheltering roof shape and maximum focus on providing views and openness, the villa offers a constantly changing sensory experience of its surroundings in all seasons.

A special book cabinet stairs connects the living room with the mezzanine above the family kitchen. This staircase exemplifies how the larger minimalistic elements and lines are combined with small scale interventions of warm, rural materials and tones that appear in different spaces of the villa.

The villa offers eight to 10 sleeping areas distributed over three bedrooms and the mezzanine. The bedrooms have been completed with contextual colour schemes, based on the rich colour palette of local mosses.

Vintage industrial lighting fixtures, originally from old Polish factories adorn the interiors. With two bathrooms, a sauna, a spacious open kitchen and a generous wooden garden terrace with jacuzzi, all contemporary comforts are provided for.

The indoor climate is regulated with under floor heating and cooling by means of a heat pump. For urgent heating of the space, a warm air system is also provided.

All applied wood is locally sourced and FSC certified. In the near future a solar field, a barbeque corner, a swimming pool and perimeter fence will be integrated into the terrain. The rest of the site will be restored into its natural former state with a rich mix of local vegetation.

Fact File

  • Project: Veranda Villa
  • Location: Istebna, Poland
  • Design Practice: BLUEROOM
  • Principal Architect: Willem van Genugten
  • Size: 150 sq. m.

Design Detail, a nationally circulated B2B architectural magazine, is now available on Magzter. Click here to subscribe and read on Magzter now. Book your print copy here.