Rewinding in nature’s lap

Weekend retreats have become a rage among the urban dwellers for the past several years. Following the trend House by the Lake located in Khandala, Alibaug district of Maharashtra by Deepak Hiremath & Associates is also conceived as a second home or a refuge from the hustle and bustle of fast-paced city life.

Making use of the exotic location of the plot – an east-facing slope surrounded by trees next to a vast lake gave the architects designed a house that brings the outdoors to meet with the indoors for a stunning union.

The clients -a multigenerational family – wanted the weekend home as a space to meet and spend time together at the same time without compromising their privacy.

To accommodate the client’s request for privacy and space for entertainment and parties the team has designed the house as separate islands which are all connected by a glass pergola that acts as a shaded passage.

The traditional entrance made of natural materials welcomes guests to this weekend home. An L-shaped stone path forms the entrance is extended to the interior passage that is extended to the back of the house.

The passage is adorned by several granite pillars. A large room for entertainment, including billiard and table tennis, is set on the left side of this passage while the other side comprises of a multi-purpose living room that also houses a bar counter and lounge.

The pergola above the passage follows the steel grid lines of the roof, creating the feeling that the house extends itself, mixing outdoor and indoor spaces. The living room opens to the lake and to enjoy the magnificent surroundings a deck space complete with a swing is created around it.

Two sleeping quarters complete with attached bathrooms located towards the back of the house opens to the common central space. The connecting courtyards with landscaped spaces act as transition spaces. A servant’s quarters and store room are located at the furthest end of the house.

The interiors are done in a minimal but sophisticated style. Both living and entertainment rooms have sliding glass doors and glass walls which makes it easy to bring in nature to the interiors and bring skylight in abundance. Grey and white are the prominent shades of the interiors.

The ceilings have not been plastered to avoid usage of lead and also add to the interior’s appeal. Kota tiles and clay tiles have been used for flooring instead of mosaic tiles.

The layout of the house is complete with green walls and manicured landscape. An infinity pool set next to the lake is a perfect spot to cool off on a hot day.

The house is planned as a sustainable structure that use renewable energy sources, including solar water heaters and solar lanterns (for power shortages) to reduce consumption of electricity.

Waste segregation is practised and compost is made for the vegetable garden. An efficient rainwater harvesting system supplies water required by the household.

Fact File

  • Project: House by the Lake
  • Location: Khandala, Mumbai
  • Practice: Deepak Hiremath & Associates
  • Design Team: Ar Deepak Hiremath, Ar Kannika Kamat, Er Arvind Vaidya, Ar Sushila Kadkol
  • Client: Nidhi Kanoi
  • Project Area: 8500 sq.ft
  • Structural Engineer: Vinay Joshi
  • Civil Contractors & Electrical Consultants: Impressions
  • Project Estimate: Rs 1.7 crores
  • Landscape consultant: ECO Inscape, Bangalore

Design Detail, a nationally circulated B2B architectural magazine, is now available on Magzter. Click here to subscribe and read on Magzter now. Book your print copy here.